Presentations­teknik – tips och tricks

Här följer några tips på temat presentationsteknik och retorik. Filmerna är exempel på när det inte riktigt blir som man har tänkt sig. Övning ger färdighet.

Inledningen

Inledningen är viktig. Det är då du länkar samman dig, publiken och ämnet. Viktigast av allt är kopplingen mellan dig och publiken.  För att kunna göra dessa kopplingar behöver du veta något om din publik.  Det är viktigare att skapa en relation med dina åhörare än att inleda med att tala om hur kompetent du är. Presentera alltså inte hela din meritlista. Om du å andra sidan känner dig fel, osäker och rädd (som fallet verkar vara i filmen) be inte heller om ursäkt för att du är där.  En inledning på temat: “Jag är ingen talare”, väcker mest frågor eller rentav irritation hos publiken. Tänk roll! Och tro att du kan, tills du verkligen kan.

Publikkontakten

Ett bra tal är som ett samtal,  en känsla av dialog som uppkommer mellan talaren och publiken. Dialogen kan uppkomma i ett möte mellan två personer, såväl som i ett rum med 500 personer. Dialog och interaktion kan se ut på flera sätt. Men glöm aldrig att publiken är viktigast i rummet. När talet mest framstår som en dialog mellan talaren och sig själv blir resultatet sällan lyckat.

Kroppsspråket

Hur du använder ditt kroppsspråk och dina ansiktsuttryck är avgörande för hur du uppfattas. Hur uppfattas du, kanske uppfattas du inte som du tror? Det finns inget som säger att det du känner också syns utåt. Du kan känna dig snäll och vänlig men uppfattas som arg eller bestämd. Om du med ord säger att du är glad att se din publik men ser hotfull ut, är det svårt att veta vad du faktiskt vill ha sagt. Generellt sett tror vi mer på hur du säger saker än vad du säger.  Hur uppfattas du?

Tekniken

Se till att du har gott om tid i den lokal du ska tala i, så att du hinner förbereda tekniken. Fungerar projektorn? Är möblering den bästa? Ser och hör alla i publiken från alla platser? Teknikstrul stjäl tid och energi och ger dig som talare en uppförsbacke i starten.

Avslutningen

I talets slut gör du sorti, säger adjö och tackar för förtroendet. Återknyt gärna till inledningen, återupprepa ditt huvudbudskap. och koppla eventuellt till det som komma skall. Håll tiden. Om du inte har hunnit det du tänkte, gör inte avslutningen till en uppgiven genomgång av allt du inte pratade om. Det som blev det blev. Var nöjd med det.

    Träna vidare

    Presentationsteknik är en färdighet. Här finns vårt utbud av kurser och föreläsningar inom presentationsteknik och retorik. Vi kommer gärna till din arbetsplats och utbildar i konsten att tala så att andra vill lyssna.

    Material och träningsredskap

    I vår webbutik hittar du smått och gott på retorik och presentationsteknik, bland annat Talarkokboken.

    Kontakta oss gärna



    Blandat ur vår kunskapsbank

    TIPS: Presentationens inledning

    Inledningen är viktig. Det är då du länkar samman dig, publiken och ämnet. Viktigast av allt är kopplingen mellan dig och publiken.  För att kunna göra dessa kopplingar behöver du…

    Presentationsteknik

    Läs mer ⟶

    TIPS: Hur skapa mötesagenda eller talarmanus?

    Planera ditt möte på bussen. Sätt samman ditt talarmanus i matkön. Ändra om turordningen eller lägg in nya delar – och vips så justeras alla tider!…

    Presentationsteknik

    Effektiva möten

    Läs mer ⟶

    Fika med Erik & Kelly, avsnitt 3

    I en serie digitala möten samtalar Erik Mattsson och Kelly Odell i gränslandet mellan det personliga och det professionella. I den tredje delen talar de om kroppsspråk och beteende. Erik…

    Presentationsteknik

    Effektiva möten

    Bemötande

    Läs mer ⟶