Talarkortleken, digitalt spel, grund­versionen

Fr 69 kr

Ordrum utbildar enskilda och grupper ibland annat presentationsteknik. Talarkortleken är ett kreativt läromedel för att träna presentation. Spelet är en lekfull träning i spontanitet, närvaro och publikkontakt.

Den digitala kortleken bestämmer vilket ämne du ska tala om, vem du som talare är, vem din publik är och vilken lokal du uppträder i. Dessutom finns kort som anger en komplikation – som att projektorn är trasig – samt frågor och uppgifter för observatörerna, de som lyssnar. Du väljer själv hur många kategorier du vill använda. Nedan finns en grundlig beskrivning av kategorierna.

SÅ HÄR SPELAR DU

1 Klicka på länken du fått när du köpt en licens. Här finns en demoversion av Talarkortleken, grundversionen
2 Välj de kort ni vill använda genom att klicka på dessa kort
3 Ge talaren tid att förbereda sig
4 Ge de deltagare som ska ge feedback sina uppgifter via QR-koden som finns under “Så här spelar du” i överkanten av spelfönstret.
5 Be talaren börja och tryck på tre-minuterstimern nederst i spelfönstret.
6 När tiden är slut kan du be de deltagare som ska ge feedback att göra detta utifrån uppgiften de fått via QR-koden.

Provspela

Här kan du testa Talarkortleken, grundversionen

Beskrivning av kortkategorierna

Lyssnaren

I alla talarsituationer är lyssnaren den viktigaste i rummet. Lyssnaren måste kännas sig involverad för att få förtroende för talaren och på det sättet välja att lyssna på dig. Därför är det viktigt att du som talare har koll på lyssnaren. Vilka är det du talar inför? Vad vet de om ämnet? Vilka förväntningar har de? Hur du ska anpassa din tal efter om publiken är lantbrukare eller lågstadielärare eller något annat får du tränas praktiskt med Talarkortleken. Ett tips är förstås att du i ditt tal använder exempel som målgruppen kan känna igen sig i.

Talaren

I detta träningsmaterial får du också veta vem du är eller i alla fall vilket yrke du har. Det spelar förstås roll i talarsituationen. Ett tips för att få publiken att vilja lyssna på dig är att jobba aktivt för att koppla dig samman med publiken. Framhäv de kopplingar som finns mellan dig och publiken. Vad finns det för beröringspunkter? Syftet är på detta sätt skapa förtroende.

Ämnet

Du måste naturligtvis ha kunskap om ett ämne för att kunna tala om det. De rubriker som finns i Talarkortleken är nästan alltid breda och tanken är att du inte ska behöva vara expert på ämnet för att tala om det som står. Ämneskortet ger stor frihet till vad du vill ta upp. Ett tips i dina kortkorta förberedelser är att skriva ner några punkter som du vill hinna ta upp. En inledning, där du kopplar dig själv till lyssnarna) och någon form av avslutning (t ex en kortfattat summering av vad du har sagt eller något som blickar framåt)

Lokalen

Hur lokalen är utformad har betydelse för hur väl ditt tal fungerar. Anpassa ditt sätt att tala efter lokalens förutsättningar. Vårt råd i det verkliga livet är att vara i god tid i lokalen du ska tala i, så att du har tid att anpassa lokalen efter dina behov.

Komplikation

Det blir aldrig som man planerat. Det kan vi utgå ifrån. Att vara förberedd på att ändra i sitt upplägg är därför en god idé. I vår bok Talarkokboken skriver vi om att planera i moduler, dvs i mindre (och prioriterade) delar. Då kan du lättare hoppa i ditt material och prioritera och prioritera bort under föredraget.

Feedback

Utan feedback ingen utveckling. Därför innehåller Talarkortleken kort som publiken kan använda. En del av korten ger lyssnaren en feedbackuppgift. Det kan vara speciella detaljer i talet som lyssnaren ska vara extra uppmärksam på – och ge återkoppling på. (Andra kort i denna kategori handlar om saker publik kan göra för att utmana talaren lite extra).

DET HÄR BEHÖVER DU

Du behöver en läsplatta/dator med internetuppkoppling till varje grupp som ska spela. Lämplig gruppstorlek är 5-10 personer. Spelet kan spelas på flera läsplattor/datorer samtidigt. Inget behöver installeras.


Beskrivning

SPRÅK: Svenska
ANTAL: 180 spelkort
KORTKATEGORIER: Ämne, Publik, Talare, Lokal, Komplikation, Observatör (som deltagarna tittar på i sina egna mobiler med hjälp av en QR-kod)

Varianter

Talarkortleken, högstadieversionen (en variant av Talarkortleken lämplig för åk 5- 9)

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

OBS! Om det är första gången du kommenterar behöver en moderator godkänna din kommentar.
Bli först med att recensera ”Talarkortleken, digitalt spel, grund­versionen”

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Du kanske också gillar …