
Tydliga, inspirerande och närvarande. Så vill vi ha våra chefer.
Svenska chefer får förhållandevis goda betyg för sin kommunikation i undersökningen, som genomfördes som enkät under årets bokmässa, i samband med att vi lanserar tre…
När du vill övertyga andra måste du veta något om din publik. Något om var de kommer ifrån, vilka förväntningar de har och vad de har för förkunskaper, till exempel. Förkunskaperna styr också vilka ord du kan använda om du vill nå fram. Är du expert på ett område och talar till andra experter på samma område är det förstås helt rimligt att du använder fackspråk. Är du expert men gruppen inte, blir fackord obegripliga och förhindrar dig från att nå fram. Fackord kan vara strikt vetenskapliga benämningar. Det kan också ha skapats en fackjargong inom en bransch eller område, som består av förkortningar, omskrivningar eller slang. Sånt gillar vi! Vi har, med hjälp av fackfolk från olika branscher, samlat facksnack och jargong, allt från förskolans värld till festival- och politikerjargong. Vad betyder egentligen spaghettikod, galonisar och pundare? Det får du veta om du läser mer på vår sida Retorik.se. Och du kan hjälpa till att fylla på fackjargong från din bransch. (Det finns ett formulär på sidan som du kan fylla i). Se mer påretorik.se
Svenska chefer får förhållandevis goda betyg för sin kommunikation i undersökningen, som genomfördes som enkät under årets bokmässa, i samband med att vi lanserar tre…
Allt oftare arbetar vi med små grupper i handfast talarträning. Ibland utgår hela utbildningen från det material som deltagarna har med sig – och sedan ägnar vi kursen åt att slipa och finjustera.
På uppdrag av Kunskapsgruppen höll Ordrums Fredrik Mattsson en heldagsutbildning för den statliga myndigheten Konstnärsnämndens personal. Temat var konsten att leda möten och gruppen fick arbeta praktiskt kring hur man…