Bli en bättre mötesledare – öppen kurs i maj
Har du ett jobb som innebär att du ibland förväntas leda möten? Då är det viktigt att ha en tydlig plan för hur du på ett så effektivt sätt som…
Skrivregler och grammatik är bra verktyg – men de är inte lagar. Det finns ingen absolut språkriktighet. Fast om du slarvar eller inte behärskar skriftspråket, riskerar du att bli avfärdad som oseriös, även om dina idéer är kloka. Vi går igenom de vanligaste fallgroparna.
En av de svåraste frågorna i svenskt språkbruk är användningen av sin/sitt/sina (i stället för hans/hennes/dess/deras). Man kan säga att sin syftar tillbaka på ett led i samma sats, medan hennes syftar på ett led i en annan sats:
”Hon går ut med sin hund.”
respektive
”Hon går ut med hennes hund.”
Men det finns många fallgropar. Här är en svår mening:
”Hon gillar fyrhjulingen mer än sin man.”
Var vaksam när du använder sin/sitt/sina och läs igenom det du skrivit en gång till. Om det svårt att välja mellan sin och hans, är kanske det bästa rådet att formulera meningen på ett annat sätt.
Läs mer i Skrivarkokboken (www.skrivarkokboken.se).
Har du ett jobb som innebär att du ibland förväntas leda möten? Då är det viktigt att ha en tydlig plan för hur du på ett så effektivt sätt som…
Inom försäljning har det digitala mötet gjort det möjligt att lättare få till stånd ett förstamöte med den potentiella kunden. De förändrade förutsättningarna till trots är förstås själva presentationen lika…
Hur göra våra möten mer effektiva, tydliga och givande? Det är en fråga som många arbetsplatser skulle må bra av att ställa sig. Göteborgs universitetsbibliotek har under en tid arbetat…