Digitala och hybrida mötesformerna allt mer vardag
Att navigera i det nya möteslandskapet är en utmaning. Mötesledaren förväntas kunna hålla meningsfulla möten i såväl digital som hybrid och fysisk form. Med hjälp av träning och en fungerande…
Prevents Linkedin-inlägg nedan som refererar till intervjun med Ordrum samt länk till hela artikeln:
Har du många möten och workshops? Får du ut det du vill eller funkar det bara så där? Vilka är dina bästa tips på vad man ska tänka på för ett lyckat möte eller en workshop?
Enligt mötesexperten Erik Mattsson på utbildningsföretaget Ordrum är rätt förberedelser a och o för en lyckad workshop, det innebär till exempel tydlig inbjudan och en kunnig mötesledare.
Tvärtommetoden: Identifiera en fråga; till exempel “Hur kan workshopen bli så bra som möjligt”? Vänd sedan frågan till dess motsats “Hur kan workshopen bli så dålig som möjligt”? Genom att vända på frågan får ni värdefull input på fallgropar att undvika och tips på hur det kan bli så bra som möjligt.
Blixtintervju: Som mötesledaren väljer du vem i gruppen du vill rikta frågan till, istället för att låta den som vill svara. Fördelen är att du har kontroll över utfallet: är personen tyst kan du locka fram lite mer, talar personen mycket kan du enkelt gå vidare till nästa intervjuperson. Metoden är utmärkt då man ska redovisa resultat efter till exempel ett gruppsamtal och passar på möten med många deltagare.
Dialogvägg: I större möten är det bra att ha en dialogvägg där deltagarna själva kan skriva sina kommentarer och reflektioner. Grundidén är att det är lättare att delta på detta lite anonyma vis än att ta till orda inför hela gruppen. Metoden underlättar också för dem som hellre skriver än talar. Det finns många bra digitala verktyg från digitala whiteboards till mer avancerade verktyg för att skapa en digital dialogvägg.
Att navigera i det nya möteslandskapet är en utmaning. Mötesledaren förväntas kunna hålla meningsfulla möten i såväl digital som hybrid och fysisk form. Med hjälp av träning och en fungerande…
I talets slut gör du sorti, säger adjö och tackar för förtroendet. Återknyt gärna till inledningen, återupprepa ditt huvudbudskap. och koppla eventuellt till det som komma skall. Håll tiden. Om…
Ordrum har under hösten vid fyra tillfällen arbetat med ST-läkare i Skåne, i vackra Falsterbo och Simrishamn. Ämnet har varit konsten att kommunicera, främst kopplat till läkarnas pedagogiska förmåga. Hur…