Kortkort dokumentation av webbinariet

Att utbilda digitalt

med Erik Mattsson

Förutsättningarna

Det är en mycket som skiljer en fysisk kurs från en digital. Två av de främsta faktorerna är: passiviteten (det blir snabbt jobbigt att sitta stilla framför en skärm) och interaktionen (det är utmanande att skapa dynamik i en digital utbildning).

Att utbilda är att pendla mellan två roller

Att utbilda är å ena sidan att presentera ett budskap och å andra sidan att leda en process. Ofta fokuserar vi för mycket på att presentera budskapet och för lite på grupprocessen.

 

Välj det du är intresserad av genom att klicka på rubrikerna nedan.

 

Välj det du är intresserad av genom att klicka på rubrikerna.

Ditt uppdrag är att översätta din kunskap från ditt fackspråk till ett språk kursdeltagarna talar. Budskapet ska in, det räcker inte att du fått ut det du planerat. Det finns många metoder för att nå fram med ditt budskap: du kan exemplifiera, berätta och visualisera. Var noga med att alltid göra det lätt för de som lyssnar att ta in budskapet. Du ska kommunicera, inte imponera.

Ditt uppdrag är också att leda läroprocessen. Målet är att få deltagarna lära genom att interagera, diskutera och reflektera. Till din hjälp kommer här våra tankar kring förhållningssätt och verktygslådan (det vi kallar mötesmetoder).

En översikt över alla metoderna finns i gratisappen nedan för iOS eller i Möteskokboken 1.

 

Här är ett exempel på hur man kan arrangera sina pinaler. Om man ska prioritera tycker vi att det viktigaste är att använda en extraskärm: då finns det utrymme att både se sin presentation och alla deltagarna.