Effektiva möten – tips och tricks

Möten är fantastiska. Men vi måste komma ihåg att det är kostsamt att samla många människor – och därför måste vi använda mötesresursen klokt. Här är våra bästa tips.

Inventera dina möten

I de flesta verksamheter kan en bra första insats vara att rensa upp lite bland de möten du redan har. Är alla möten verkligen nödvändiga?

Ifrågasätt mötet

De må låta självklart. Men förutsättningslösa möten riskerar att bli meningslösa möten.

Håll koll på måndagsmötet

Måndagsmöten, tisdagsmöten och onsdagsmöten är riktigt riskabla möten. Möten borde hållas för att de behövs, inte för att det är måndag. Om du vill börja röja upp lite i din möteskalender, gör syftet med de återkommande mötena tydligt och stryk de återkommande möten, där syftet kan uppnås på ett bättre och effektivare sätt än genom ett möte.

Arbeta med mötets innehåll

När du rensat bland dina möten är det dags att börja arbeta med innehållet. Två enkla saker först:

Låt syftet styra formen

Olika möten kräver olika inramning. Om alla möten genomförs på samma sätt är risken att alla möten kommer att ge ungefär samma resultat. Och det blir helt enkelt tråkigt och energidödande om alla möten ser likadana ut.

Inled med det viktiga

När det gäller mötets agenda finns en lika enkel som självklar princip: börja med det viktigaste. Gör klart vilka punkter som är beslutspunkter och vilka som är informationspunkter eller diskussionspunkter. Det hjälper mötesdeltagarna att ha rätt förväntningar.

 

  Sedan börjar det roliga

  När du rensat bland dina möten, och fått ordning på mötets syfte i relation till formen, då kan du börja arbeta på riktigt med dina möten. I våra böcker Möteskokboken 1 och 2 finns gott om tips och tekniker för hur man leder möten av olika slag. Här finns knep på hur man får ordning på ledningsgruppsmötet, personalmötet, arbetsgruppsmötet men också hur man arbetar med avstämning och verksamhetsplanering.
   

  Mötesplan – en gratisapp för iPhone

  Om du har en iPhone eller iPad finns en gratis app som hjälper dig att planera dina möten, den heter Mötesplan.

  Gratis mötesordlista

  Det finns ett helt eget mötesspråk som används i samband med mer formella beslutsmöten, årsmöten eller kongresser.
  Här hittar du vår mötestekniska ordlista.

  Träna vidare

  Konsten att skapa effektiva möten är en färdighet. Här finns vårt utbud av kurser och föreläsningar. Vi kommer gärna till din arbetsplats och utbildar.

  Kontakta oss gärna  Blandat ur vår kunskapsbank

  Hur ställer man in Zoom?

  Hur ställer man in Zoom för bästa upplevelse när man deltar i möte och talaren delar skärmen? Så här kan du göra för att anpassa vyn efter dina önskemål. Fler…

  Effektiva möten

  Läs mer ⟶

  TIPS: Mötesteknisk ordlista

  Snart är det dags för årsmöten och årsstämmor. Och då är det bra att ha koll på orden. Vad betyder acklamation? När kan man adjungera? Och vad innebär egentligen att…

  Effektiva möten

  Läs mer ⟶

  Fika med Erik & Kelly, avsnitt 3

  I en serie digitala möten samtalar Erik Mattsson och Kelly Odell i gränslandet mellan det personliga och det professionella. I den tredje delen talar de om kroppsspråk och beteende. Erik…

  Presentationsteknik

  Effektiva möten

  Bemötande

  Läs mer ⟶