Effektiva möten – tips och tricks

Möten är fantastiska. Men vi måste komma ihåg att det är kostsamt att samla många människor – och därför måste vi använda mötesresursen klokt. Här är våra bästa tips.

Fem saker att göra direkt

Behöver du vara med?

Det må låta självklart. Men förutsättningslösa möten riskerar att bli meningslösa möten.


 

Rensa i möteskalendern

Måndagsmöten, tisdagsmöten och onsdagsmöten är riktigt riskabla möten. Möten borde hållas för att de behövs, inte för att det är måndag. Om du vill börja röja upp lite i din möteskalender, gör syftet med de återkommande mötena tydligt och stryk de återkommande möten, där syftet kan uppnås på ett bättre och effektivare sätt än genom ett möte.


 

Låt syftet styra mötesformen

Olika möten kräver olika inramning. Om alla möten genomförs på samma sätt är risken att alla möten kommer att ge ungefär samma resultat. Och det blir helt enkelt tråkigt och energidödande om alla möten ser likadana ut.


 

Använd ditt möte på rätt sätt

När det gäller mötets agenda finns en lika enkel som självklar princip: börja med det viktigaste. Gör klart vilka punkter som är beslutspunkter och vilka som är informationspunkter eller diskussionspunkter. Det hjälper mötesdeltagarna att ha rätt förväntningar.


 

  Sedan börjar det roliga

  När du rensat bland dina möten, och fått ordning på mötets syfte i relation till formen, då kan du börja arbeta på riktigt med dina möten. I vår nya bok Möteskokboken 3 och i våra böcker Möteskokboken 1 och 2 finns gott om tips och tekniker för hur man leder möten av olika slag. Här finns knep på hur man får ordning på ledningsgruppsmötet, personalmötet, arbetsgruppsmötet men också hur man arbetar med avstämning och verksamhetsplanering.
   

  Mötesplaneraren

  Vi har skapat en app som lätt låter dig designa ditt möte Mötesplaneraren.

  Gratis mötesordlista

  Det finns ett helt eget mötesspråk som används i samband med mer formella beslutsmöten, årsmöten eller kongresser.
  Här hittar du vår mötestekniska ordlista.

  Träna vidare

  Konsten att skapa effektiva möten är en färdighet. Här finns vårt utbud av kurser och föreläsningar. Vi kommer gärna till din arbetsplats och utbildar.

  Kontakta oss gärna  Blandat ur vår kunskapsbank

  Planera ditt möte med Mötes­planeraren

  Nu finns en ny uppdaterad version av Mötesplaneraren tillgänglig. Denna version går att använda på alla plattformar! Registrera ditt gratiskonto på Mötesplaneraren…

  Effektiva möten

  Läs mer ⟶

  TIPS: Hur leder man en paneldebatt?

  Våra bästa tips för dig som agerar moderator och ska leda en paneldiskussion är följande: – Inled med något interaktivt så att publiken känner sig välkommen – Tillåt max…

  Effektiva möten

  Läs mer ⟶

  TIPS: Hur genererar man idéer?

  Identifiera en fråga du vill ha svar på, exempelvis: ”Hur kan vi bli bättre på service?” Vänd därefter frågan till dess motsats: ”Hur kan vi bli sämre på…

  Effektiva möten

  Läs mer ⟶