Ofta när vi frågar våra kursdeltagare om vad som är viktigt för att kunna göra en bra presentation får vi svaret: att kunna sitt ämne väl. Detta kan låta klokt men då vi frågar om de någon gång mött en expert som ändå är en dålig kommunikatör brukar svaret komma blixtsnabbt:

– Absolut, så var det ofta på universitet.

Att kunna mycket om något är ingen garanti för att man kan tala intresseväckande om detta. Kunskap är en sak. Färdighet en annan. Och att kommunicera är en färdighet. Detta har ett konsortium av stora svenska företag insett när de uppdragit åt Chalmers Professional att sätta samman ett program för experter som bland annat handlar om kommunikationsträning. Ordrum är stolta för att få vara med på ett litet hörn.

Modererandets konst är ögonblickets konst. Det är det som gör det spännande, levande och utmanande. Uppdraget är att få andra att synas. Är man en riktigt skicklig moderator så märks man knappt – utom när det är dag att locka tillbaka deltagarna från fikapausen eller lunchen: då gäller det att vara tydlig.

Ordrums Erik Mattsson avslöjar sitt hemliga vapen: ”Min cykeltuta är mitt viktigaste mötesredskap. Den brukar väcka både munterhet och förvåning – utom vid ett tillfälle och det var då jag ledde en konferens för clowner. I det sammanhanget framstod cykeltutan som ett helt vardagligt ting, dataprojektorn däremot var rätt exotisk.”

En av årets roligare kurslokaler finns på Uppsala Universitet

Ordrum gläder sig åt att inför hösten fått förnyat förtroende för våra långsiktiga samarbeten med bl.a. Sveriges Advokatsamfund, Chalmers, Chalmers Professional, Linköpings kommun, Norrköpings kommun och Mjölby kommun, Volvo Personbilar, Talarforum, IPF, Karriär och Kompetens samt Kalmar läns landsting.

Roligt också att under våren ha fått jobba vidare med Nine Yards, Uppsala Universitet och Region Uppsala.

 

Tack för förtroendet säger vi och välkomnar alla nya kunder!

I den stora salen i Uppsala Konsert och Kongress gick den 31 augusti debattens vågor höga mellan företrädare för landets riksdagspartier. Åhörare omkring 900 elever och lärare från Uppsala yrkesgymnasium och under de två timmarna fick vi veta mer om vad partierna tyckte i frågor om hållbar utveckling, migration och landsbygdsutveckling, till exempel. Moderator var Ordrums Fredrik Mattsson, som inledde med att tala om varför det borde vara omöjligt att vara ointresserad av politik. Syftet med dagen var att ge eleverna en möjlighet att på ett sakligt sätt få mer information om vilka ståndpunkter de olika partierna har inför valet. På bilden ser ni förutom Fredrik längst bort i bild, alla politiker som deltog.

Terminens första uppdrag utspelade sig på en ytterst semesterlik plats, nämligen Liseberg i Göteborg. Här träffade Camilla och Fredrik personalen på en friskola för personalkonferens och temat för vår del var bemötande och kommunikation på jobbet. Hur gör vi för att kommunicera på ett sätt så att vi undviker missförstånd? Vad betyder kroppsspråk och status i sammanhanget? Hur framföra kritik till en kollega på ett bra sätt? Det var några av frågorna som diskuterades. Camilla och Fredrik illustrerade med  hjälp av spelade scener en del kommunikativa begrepp och dilemman. Tack för förtroendet och för en härlig start på terminen, säger vi.

Ordrums Camilla och Fredrik har tillsammans med artisten Bengt Kyllinge träffat chefer på gruvföretaget Boliden uppe i Västerbotten och talat bemötande och kommunikation. Hur tacklar man som chef svåra samtal med medarbetare om t ex mindre lämpligt beteende? Hur skapa och vidmakthålla en god kultur på arbetsplatsen? Vi ledde diskussioner, gestaltade dilemman  – och njöt av att vissa uppdrag tar oss till  regnbågens slut.

All kommunikation handlar om relationer. Vi lyssnar på dem vi gillar, respektera eller åtminstone kan stå ut med. De andra sorterar vi alltför lätt bort. Relationer måste odlas. Det är där kaffet kommer in. Kaffe handlar sällan om kaffe. Koppen i handen är ett alibi för att få småprata otvunget. Ett samtal som hade verkat påfluget och omotiverat kan bli alldeles, alldeles underbart med en kaffekopp i handen.

Allt företagande handlar också om relationer. Därför är vi glada över att få fortsatt förtroende från bl.a. Advokatsamfundet, Volvo Cars, Kalmar läns landsting, Chalmers och Uppsala kommun.

 

Vi får andra att synas – så vi brukar beskriva vårt uppdrag när vi modererar möten och konferenser. En bra moderator ser till processen och lyfter fram talarna. Hen tar inte plats. Behöver du en moderator – eller flera – så finns vi på www.moderator.se

Under två dagar modererade Erik Mattsson tillsammans med Anna Bellman årets upplaga av Kostdagarna. Temat var ”Det våras för individen” och dagarna bjöd på såväl skratt som gråt. För Eriks del var det hela en ovanligt blodig tillställning eftersom han också hade rollen som försöksdjur när de två chalmersforskarna Rikard Landberg och Otto Savolainen demonstrerade hur man genom ett vanligt blodprov kan ta reda på vad en människa ätit. Blodprovet fick han dock ta i förväg, lyckligtvis.

Bland talarna under dagarna fanns Christina Stielli, Emma Pihl, Mischa Billing, Petter och Simon Elvnäs. Ämnena sträckte sig från Generation Y, via Arbetsglädje till Måltiden som vår tids lägereld.

Tack Kost & Näring för förtroendet!

Moderatorerna Anna Bellman och Erik Mattsson.

Hur kommunicera externt och internt, var den övergripande frågan. Hur bemöta kritik per telefon, var en av de underliggande praktiska frågorna. Ordrums Camilla och Fredrik arbetade nyligen med en grupp i offentlig sektor som behöver kunna konsten att bemöta folk professionellt också när inringaren är i affekt. Det föreläste vi om och tränade i den form vi kallar kommunikationslabbet – i scenarier från deras egen verksamhet, där gruppen själv får träna. Och det föll onekligen väl ut: ”Man kunde identifiera sig och ta till sig”, ”Budskap som framfördes på ett mycket bra sätt”, ”Kompetenta föreläsare”, ”Lättapplicerat på verksamheten”, ”Kulroligt med rollspelen”, ”Betyg: stort A”, ”Professionellt – sakligt men roligt”, ”Inspirerande”, ”Rolig föreläsningsform”, ”Bra verktyg för framtiden”, ”MYCKET BRA!”, var några av de skriftliga kommentarerna efteråt. Tack snälla, säger vi. Att kommunicera är en färdighet. Och färdigheter kan man träna. Och träna kan vara ganska kul.

Top